VI SORTIDA CULTURAL GASTRONOMICA










RESSENYA DE LA VI SORTIDA CULTURAL GASTRONÒMICA 


El dissabte dia 2 de desembre vàrem fer la visita a Oli Migjorn.
Per la comarca del Bages, passant per un paisatge de roures i pins, amb les muntanyes a banda i banda i veient uns masos molt bonics, arribem a Oli Migjorn. Ubicat en l’antic municipi de Castelladral, que avui pertany a Navàs.

Comença la visita amb la projecció d’un vídeo on s’explica la història d’ Oli Migjorn : L’empresa va començar a funcionar fa 7 anys i encara que la varietat que més proliferava era l’ Arbequina, van apostar per recuperar les oliveres autòctones de la zona: Corbella.

Es cultiven en terrenys propis i també en d’altres arrendats i cultivats per ells.
Passem als camps on veiem oliveres joves i d’altres de més anys, de varietats Arbequina i Corbella. Ens fan observar les diferències de la fulla, del tronc d’un sol peu o de tres peus.
Tots els camps estan molt cuidats, plantades en fileres amples per permetre el pas de les màquines.

Hi ha d’haver un equilibri entre el gruix del tronc, l’espai que ocupen les arrels i la mida de la copa. Per això és important una poda adequada que mantingui la forma de l’arbre i permeti l’entrada de llum a l’interior.

Tornem a la casa i comencem el tast dels olis al voltant d’una taula preparada amb aquesta finalitat :

Tres copes blaves tapades amb un vidre de rellotge.
Escalfem la copa amb la mà, destapem i ensumem...mmmm, tastem...untuós, picant al fons de la llengua....una mica de pa, una mica d’aigua i passem al segon i després al tercer.

1r. Oli d’Arbequina : una mica untuós i amarg al fons de la llengua.
2n. Oli de Corbella : Molt més potent d’olor , més untuós i amarg.
3r. Oli de Picual : és encara més potent i amarg, de color verd i de molt aliment.

Passem a parlar dels diferents tipus d’oli que trobem en el mercat i ens expliquen les diferències entre Oli d’oliva, Oli d’oliva verge i Oli d’oli verge extra.

El procés d’extracció de l’oli es fa de forma acurada per tal que en surti un de molta qualitat.

Finalment ens serveixen unes tapetes curioses, amanides amb diferents olis, que per nosaltres ja és l’aperitiu.

Cadascú compra aquells productes que considera del seu gust i tot seguit, novament en 
cotxe arribem a Castelladral : església, alguna casa i l’alberg amb el restaurant on dinarem un menú degustació elaborat amb diferents olis .

Hem passat un bon dia, hem aprés coses sobre l’oli, hem vist bonics paisatges i menjat bé...fins la propera !!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada